Τα shortcuts στο WordPress

Μάθετε πως θα αυξήσετε την παραγωγικότητά σας χρησιμοποιώντας τα shortcuts στο WordPress.

Τα τελευταία χρόνια η πλατφόρμα του WordPress έχει γίνει πολύ διαδεδομένη με αποτέλεσμα να έχει αποκτήσει πολλούς υποστηρικτές αλλά και άλλους τόσους εχθρούς. Μερικοί αποκαλούν το WordPress μια πλατφόρμα για να μπορεί κάποιος να γράφει τα blogs του, αλλά στην πράξη είναι πολλά παραπάνω χάρις στην επεκτασιμότητα που του προσφέρουν τα πάρα πολλά πρόσθετα.

Υπάρχουν πρόσθετα για όλες τις λειτουργίες που μπορεί να θελήσετε. Ετσι μπορείτε να μετατρέψετε το WordPress σας σε ένα ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό κατάστημα, να το κάνετε γκαλερί που θα προβάλετε τις δημιουργίες σας, να το μετατρέψετε σε χώρο συζήτησης (forum) και πολλά πολλά ακόμα.

Αυτό το site που διαβάζετε τώρα βασίζεται σε WordPress και τα άρθρα προσθέτονται με τον κλασικό editor του WordPress. Μορφοποιούνται με τα εργαλεία που υπάρχουν στην εργαλειοθήκη και που βρίσκονται στην κορυφή του editor.

Αν κι εμείς χρησιμοποιούμε το ποντίκι για να επιλέξουμε ένα εργαλείο στην μπάρα, σίγουρα δεν είναι και ο σύντομος τρόπος μορφοποίησης. Αν δεν βάζεται πολύ συχνά άρθρα, τότε αυτό δεν είναι κάτι που πρέπει να σας απασχολεί. Αν όμως δημοσιεύεται άρθρα σε καθημερινή βάση, ή ακόμα και παραπάνω του ενός άρθρου την ημέρα, τότε αυτό το άρθρο θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την παραγωγικότητά σας χρησιμοποιώντας τα shortcuts στο WordPress.

Τα shortcuts στο WordPress

Τα shortcuts στο WordPress

Ο editor υποστηρίζει αρκετά shortcuts. Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με τα shortcuts που χρησιμοποιώ εγώ και νομίζω ότι με εξυπηρετούν. Εσείς μπορείτε να δείτε την πλήρη λίστα με τα shortcuts στο WordPress και να επιλέξετε αυτά που εξυπηρετούν εσάς. Μπορείτε να βρείτε την πλήρη λίστα στην σελίδα WordPress Codex.

 

Από τα γνωστά και διάσημα πλέον shortcuts του Ctrl  ( κατά κόσμο: CONTROL).

 1. Ctrl-B — Bolds the selected text.
 2. Ctrl-c — Copy
 3. Ctrl-v — Paste
 4. Ctrl-a — Select all
 5. Ctrl-x — Cut
 6. Ctrl-z — Undo
 7. Ctrl-y — Redo
 8. Ctrl-I — Italic
 9. Ctrl-u — Underline

Τα Alt + Shift

 1. AltShiftM – Εισαγωγή εικόνας.
 2. Alt-Shift-A — Εισαγωγή link.

Τα παρακάτω δεν είναι ακριβώς shortcut, χρησιμοποιούν μια τεχνική που μπορεί να δουλέψει ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ VISUAL EDITOR.

 1. ##Text — Heading 2
 2. ###Text — Heading 3
 3. >Text — Blockquote
 4. * — Start an unordered list
 5. 1. — Start an ordered list

Επαναλαμβάνω: τα shortcuts στο WordPress δουλεύουν ΜΟΝΟ ΣΤΟΝ VISUAL EDITOR κι όχι στον Text editor. Ο Text editor προσφέρει το πλεονέκτημα ότι μπορείτε να γράψετε κατευθείαν HTML. Αν για παράδειγμα θέλετε να κάνετε bold μία λέξη/φράση/πρόταση μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το tag <strong> της HTML στον Text Editor.

Χρειάζεται χρόνος για να εξοικειωθείτε με τα shortcuts. Ειδικά με αυτά που χρησιμοποιούν το Alt-Shift μπορεί να σας μπερδέψουν στην αρχή, ενώ τα shortcuts του Ctrl μπορεί να σας φανούν πιο οικεία.

Τα Shortcuts στα σχόλια

Τα shortcuts στο WordPress

Το WordPress υποστηρίζει shortcuts για τον χειρισμό των σχολίων. Από προεπιλογή αυτή η δυνατότητα δεν είναι ενεργοποιημένη και θα χρειαστεί να την ενεργοποιήσετε από το προφίλ του χρήστη (ή των χρηστών).

Επιλέξτε τους «Χρήστες» από την αριστερή κολόνα, και μετά επιλέξτε το προφίλ του χρήστη (ή των χρηστών) που θέλετε να ενεργοποιήσετε αυτή την επιλογή. Εάν είναι για το δικό σας προφίλ, επιλέξτε «Το προφίλ σας».

Επιλέξτε το «Χρήση πληκτροσυντομεύσεων για συντονισμό σχολίων» και μην παραλείψετε να πατήσετε το κουμπί «Ενημέρωση προφίλ» στο τέλος της σελίδας.

Τα shortcuts στο WordPress

Μετά από αυτό τα shortcuts για τα σχόλια θα είναι ενεργά και θα μπορείτε να:

 • Χρησιμοποιήστε τα πλήκτρα j και k για να μεταβείτε στο πρώτο, στο επόμενο ή στο επόμενο σχόλιο.
 • Πατήστε a για να επιτρέψετε ένα σχόλιο.
 • Πατήστε d για να διαγράψετε το επιλεγμένο σχόλιο.
 • Πατήστε z για να επαναφέρετε το σχόλιο που μόλις διαγράψατε κατά λάθος.
 • Πατήστε s για να επισημάνετε ένα σχόλιο ως spam.
 • Πατήστε x για να τσεκάρετε το checkbox του επιλεγμένου σχολίου ή ShiftX για να εναλλάξετε την επιλογή του checkbox.

Υπάρχουν επίσης συνδυασμοί για μαζική επεξεργασία των σχολίων.

 • ShiftA, ShiftS και ShiftD για να επιτρέψετε, μαρκάρετε ως spam, λη να διαγράψετε όλα τα επιλεγμένα σχόλια.

Με μια ματιά

Τα shortcuts μπορούν να επιταχύνουν την επεξεργασία κειμένου που κάνετε στο WordPress και τον έλεγχο των σχολίων. Μπορεί να χρειαστεί λίγο χρόνο για να εξοικειωθείτε με την χρήση τους, ξεκινώντας με τις διαδικασίες που κάνετε καθημερινά και πιο συχνά από τις άλλες και στην συνέχεια να προσθέσετε κι άλλα shortcuts στην καθημερινότητά σας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.